Interview architect

21 juli '23

Buitenoord bruist! Hier in Wageningen woon je in het groen en vlakbij de stad. Architect Maikel Willems (Partner Martens Willems en Humblé) is samen met zijn team verantwoordelijk voor het ontwerp van de allerlaatste woningen in Buitenoord fase 7b. Hij vertelt je graag meer over dit bijzondere nieuwbouwproject.

Stijl des Wagenings

In Buitenoord fase 7b heb je de keuze tussen een tweekapper of een vrijstaande woning. Alle woningen zijn ruim opgezet met woonoppervlaktes variërend van 178 m2 tot en met 201m2 én met een tuin op het zuidoosten. De woningen zijn ontworpen in de charmante jaren 30 stijl met karakteristieken van de Amsterdamse Schoolstijl. “Wij halen onze inspiratie uit de directe lokale omgeving. Wat voor architectuur is er in de buurt te vinden? Voor dit project hebben wij ons laten inspireren door een aantal gebouwen in Wageningen dat ontworpen is door architect Cornelis Blaauw ,” begint Maikel. “De Amsterdamse School was de eerste complete en uniforme stijl voor grootschalige woningbouw. Cornelis Blaauw heeft deze stijl gebruikt en in een landelijk jasje gegoten. Zo heeft de architect het eigen gemaakt voor Wageningen. Dit vond ik heel ‘des Wagenings’ en dat gegeven hebben we gebruikt voor het ontwerp van Buitenoord.”

Originele details

De architectuur van Buitenoord kenmerkt zich door de originele details. “Elke woning heeft iets extra’s. Prachtig details in metselwerk met mooie ronde deuren. De smalle vensters zorgen voor een verfijnd uitziend profiel. Alle ramen hebben kaders die gemaakt zijn van bijzonder metselwerk dat als een kartelrand eromheen zit. Dit creëert een luxe uitstraling terwijl het met één materiaal is gemaakt: baksteen. Zeer karakteristiek voor deze wijk zijn de lage dakkappen. Op de hoeken van de vrijstaande woningen hebben we de kappen extra laag laten afzakken, waardoor er aan de zijkant een veranda wordt gecreëerd. De grote dakoverstekken (overhangende dak gedeelten, red.) met klossen geven de woningen een slanke uitstraling. Elke woning op het hele terrein is voorzien van een grote uniforme buitenlamp. Deze buitenlamp is speciaal ontworpen door een smid die ook veel ontwerpt voor de Efteling."

image alt

Uniform en uniek in één

De verschillende woningen beschikken over veel identieke details, maar toch zijn al deze woningen in het bezit van een eigen identiteit en uitstraling. Zo worden er bijvoorbeeld woningen ontwikkeld met langskappen (dak aan de voorkant, red) of dwarskappen (dak aan de zijkanten, red). “We willen ook aansluiten op het oostelijke gedeelte van Kortenoord waar we meer met roodtinten hebben gewerkt. Dit hebben we langzaamaan meer naar het landschap toe laten overvloeien naar passende witte, gele en beige tinten. Dit zijn subtiele details, maar op deze manier wordt er ook variatie aangebracht in dezelfde type woningen.”

image alt

Midden in het groen

Buitenoord ligt in een prachtige natuuromgeving: in het noorden vind je de ecologische waterberging zone, in het zuiden de landelijke ‘Haarweg’ en in het westen het natuurgebied ‘Het Binnenveld’ met zicht op ‘de Grebbeberg’. “Wat deze plek uniek maakt is dat het midden in de natuur ligt en vlakbij de stad Wageningen ligt. Dat lijkt mij de ultieme combinatie, zeker in combinatie met het prachtige ontwerp van het dorp!”

  Bekijk het woningaanbod
  Meer nieuws lezen