In gesprek met architect Thijs Pannekoek

7 september '21

Daar waar de Landbouwuniversiteit ooit werkte aan Neerlands trots in voedselkunde, eindigt de nieuwe wijk Kortenoord met een unieke, innovatieve architectuur en aanpak: villapark Facet.

Parametrisch ontworpen

Het villapark is parametrisch ontworpen met behulp van een grote dosis rekenkunde en modelmatige intelligentie. Juist ook in architectonisch opzicht zijn de woningen daardoor bijzonder geworden, met de in het oog springende ’facetgeslepen’ vensterpartijen. Die staan garant voor de ideale lichtinval, zonder dat de woningen te warm worden in de zomer of te koud in de winter. MIX Architectuur tekende voor het ontwerp van de villa’s. We vroegen de architect, Thijs Pannekoek, naar de voortgang van het project, naar de ins en outs van het ontwerp en wat volgens hem Facet zo bijzonder maakt. Hoe is het om daar straks te wonen?

image alt

Ensemble in het groen

Het is een vrij uitgesproken plan, beaamt Thijs. Niet alléén door het bijzondere ontwikkelproces - hoe kun je met behulp van rekenmodellen zo optimaal mogelijk ontwerpen voor een speciale situatie - en de optimale duurzaamheid van de woningen. Maar ook door een aantal slimme oplossingen die de villa’s een uniek aanzicht geven.

De villa’s zijn gesitueerd in een park. “Die plek, de ligging is heel bijzonder. Facet is een ensemble in het groen. Het voordeel daarvan is dat als je in de woning bent, je aan alle kanten het park in kijkt. Het lijkt van buitenaf een ‘gesloten blok’, omgeven door een groen park. Dat is de ‘formele’ kant. Maar aan de binnenkant draait dat om, is het veel opener, informeler. Als je als bewoner straks Facet in rijdt, kom je op de hof terecht: daar parkeer je je auto, heb je je tuin, kunnen de kinderen veilig spelen. Hoewel je tuin afgescheiden is door een tuinmuur, is er een zachte overgang naar de gezamenlijke groene binnenhof. Dat zal heel collectief aanvoelen.” 

image alt

Een beukmaat van 9,3 meter

Wat verder opvalt is de bovenbouw, die in hoogte verspringt tussen de villa’s - soms wel twee verdiepingen. Uitgevoerd in wit stucwerk, zorgt die verspringing ervoor dat de wijk niet ‘blokkerig’ overkomt, maar toch één geheel vormt. Alle villa’s hebben een tuin aangrenzend aan een groene binnenhof. Vooral ook die setting is essentieel voor de beleving straks van de nieuwe wijk, vertelt de architect.

Dat betreft de buitenkant. Wat de villa’s zelf betreft is Thijs Pannekoek helder wat de grootste asset is: de grootte en breedte van de woningen. De beukmaat van 9.30 m, met een terras over de volle breedte mag uitzonderlijk riant worden genoemd. Dat biedt toekomstige bewoners van Facet ook alle vrijheid om de benedenverdieping nog naar eigen wens in te richten, bijvoorbeeld inzake de keus waar de keuken komt en de zithoek. Ook een vide en open trap in de ruimte behoren tot de opties.

image alt

Spelen met gevels en licht

De naam Facet is geïnspireerd op de bijzondere raampartijen die speciaal ontworpen zijn voor een ideale lichtinval, zonder dat de woningen – met gevels op het zuiden – te warm worden in de zomer. Deze ontwerpoplossing komt bij MIX uit de koker. Hoe zijn zij daar zo op gekomen?

“Wat je vaak ziet bij ramen op het zuiden is dat ze toch worden voorzien van gordijnen, luiken, screens - omdat mensen last hebben van de zon. Dat wil je niet als je zo mooi woont aan een park. We zochten naar een slimme oplossing. Dat is deze unieke kozijnconstructie geworden, die enorm in het oog gaat springen. Het houten zonnescherm komt eigenlijk naar buiten op het punt waar de meeste zon binnenkomt. Daardoor houd je maximaal uitzicht, maar wordt de zon tegengehouden. “

Bijkomend is dat de ‘facet’ raampartijen door de schaduwen die ze werpen ook de gevels van teint doen veranderen, al naar gelang de stand van de zon. Dat schaduwspel maakt de witte gevels interessant en levendig. Gaat MIX deze manier van zonweren vaker toepassen in ontwerpen? “We kunnen de nu opgedane kennis zeker elders toepassen. Je ziet vaker dat zonwering wordt ingezet als architectonisch middel. Maar zoals bij Facet - met de houten ‘petjes’ - willen we graag uniek houden voor die plek.”

image alt

Terrasweelde

Aan beide kanten van de woningen bevinden zich schuifpuien die toegang bieden tot tuin en terras. De terrassen van de villa’s zijn verhoogd en lijken boven het landschap uit te stijgen. Het uitzicht is daarmee optimaal. Ze worden gescheiden van elkaar met grote plantenbakken voor beplanting en bloemen die genoeg privacy bieden. Thijs: “De erfgrens loopt precies door de plantenbakken. Om te voorkomen dat er straks banale bouwmarktschuttingen tussen worden geplaatst die afbreuk doen het groene karakter, hebben we de inrichting van de bloembakken meegenomen in het ontwerp.”

De terrassen bieden uitzicht op de groene omgeving, maar zijn hiervan wel gescheiden met een tuinmuur, uitgevoerd in steen. Dit is een bewuste keuze, “Je kunt niet vanuit je tuin het park inlopen. We wilden een formele begrenzing, die toch onderdeel is van de bebouwing. Daarom zijn de tuinmuren in het ontwerp geïntegreerd.” Door het zicht vanuit de tuinen op het park is het groene uitzicht nog weidser.

Geen parking met boom

De brievenbus en entree van de woningen zijn geplaatst aan de hofzijde, waar ook geparkeerd wordt. Hier is gebruik gemaakt van groene verharding; zowel de oprit als de parkeerplaatsen worden bedekt met groensteen. Bezoekersparkeren vindt plaats buiten de groene hof, aan de toegangsweg. Hierdoor is het aantal geparkeerde auto’s in al dat groen beperkt en wordt maximaal ruimte geboden voor verblijf en spelen in de hof. “Je ziet wel vaker een hof in een bouwblok, maar dat ziet er toch vaak uit als een veredelde parkeerplaats met een boom. Wij maken er echt een groene oase van”.

  Meer nieuws
  Naar het woningaanbod