Unieke entree van Villapark Facet met kunstwerk van Toon Rijkers
20 april '23
Een uniek villapark in Buitenoord: Villapark Facet. Zo bijzonder dat het bij de entree al voelbaar moet zijn. En dat is gelukt. Architect Thijs Pannekoek van MIX architectuur en kunstenaar Toon Rijkers sloegen de handen ineen om de entree net zo ‘geslepen’ te maken als de architectuur van de woningen. Een kunstwerk van 1 meter 30 lang met de letters ‘Facet’ siert sinds 19 april de ingang van het villapark. ‘Het is voor het eerst dat ik zulke grote letters moest hakken’, vertelt Toon Rijkers.
Blok was 400 kilo
“Architect Thijs Pannekoek van MIX architectuur heeft het ontwikkeld en ze vroegen aan mij of ik het wilde maken”, legt de kunstenaar uit. “Ik zag dat het ontwerp grijs was, dus ik heb gekozen voor Iers hardsteen – donker kalksteen, omdat dat ook grijzig is. De structuur van Iers hardsteen is net iets fijner dan Belgisch hardsteen, met kleinere schelpjes en egaler van structuur. Dat leek me het beste passen bij dit ontwerp. Ik heb eerst een model gemaakt van karton om te zien of de hoeken niet te spits werden. Maar dat viel allemaal reuze mee. Het blok, zoals ik het onbewerkt kreeg, was maar liefst 400 kilo! Het materiaal is vrij breekbaar dus het was wel even spannend. Het is uiteindelijk een heel grote letterplaat geworden van 1 meter 30 lang, 40 cm hoog en 30 cm diep. Een leuke uitdaging om te doen”, benadrukt Rijkers.

Strakke, puntige lijnen met schuine vlakken
Elk huis in Villapark Facet is met z’n eigen kozijnen en raamuitsparingen weer anders. De bijzondere vormen geven een facet geslepen indruk en dat is precies wat de ontwerper ook voor ogen had met het kunstwerk.
“De letters zijn gemaakt in de stijl van de architectuur van de woningen in Villapark Facet en hebben strakke, puntige lijnen met schuine vlakken. Zo krijg je veel schaduwwerk. Je ziet dat het allemaal naar voren springt, voor de gevel uit. Dat heeft het kunstwerk ook. Het lijkt net alsof het facet geslepen is. Zo vormt het één geheel met het Villapark. Dat is het mooie eraan!”, vertelt Toon Rijkers.

Vooral technisch hakken
“Ik ben er in het voorjaar van 2022 mee begonnen en ben er wel een maand mee bezig geweest. Het was een flinke klus om het ontwerp uit te voeren en ik heb aan de voorkant veel steen weg moeten halen om het woord facet leesbaar te maken”, geeft Rijkers toe. “Alle letters moesten binnen die maat tevoorschijn komen, dus ik heb alles netjes uitgemeten. Het was vooral technisch hakken voor mij en de vlakjes moesten uiteindelijk mooi vlak zijn. In het begin was het puur en alleen steen weghalen, totdat ik bij die vlakjes kwam. Dan moet je netter gaan werken. Met een haakse slijper heb ik nog wat grote stukken weggehaald. En vervolgens moet je technisch gaan hakken met een luchtdruk hamer. Maar het is allemaal gelukt.”

Waar vind je het kunstwerk?
Het kunstwerk springt meteen in het oog zodra je het villapark binnenkomt. “Er zijn twee entrees om Villapark Facet binnen te komen, maar het werk is te zien bij de entree aan de Haarweg. Dat is de zuidkant van Kortenoord. De plaat met grijze letters hangt ongeveer tussen knie- en heuphoogte op een laag muurtje van okerachtige bakstenen en de letters steken aan de voorkant voor het muurtje uit. Je kunt er ook omheen lopen en er komen allemaal planten achter te staan.”
Volgens de kunstenaar is het nog een hele klus om het te plaatsen. “Er komen 2 gaten in de plaat en met RVS staaldraad wordt het werk goed verankerd in het muurtje. Je kunt ‘m sowieso niet verschuiven, want hij is veel te zwaar”, sluit Rijkers af.