Nieuwe buren

3 september '21

Als je in een nieuwe wijk komt wonen, is het fijn om kennis te maken met de buren zodat je weet wie je nieuwe buurman en/of buurvrouw wordt. Omdat het nog een tijdje duurt voordat ons integraal kind centrum (IKC) De Zwaneridder naar de nieuwe plek in Kortenoord mag verhuizen, lijkt het ons een leuk idee om ons nu alvast kort voor te stellen, zodat onze toekomstige buren weten wie wij zijn.

IKC de Zwaneridder in Kortenoord

Ons IKC telt een kleine 200 kinderen tussen de 2 en 12 jaar, afkomstig uit Wageningen en de wijde omgeving. Kinderen uit de wijk zijn bij ons ook van harte welkom. Onze visie is gebaseerd op de pedagogie van Rudolf Steiner. In ons IKC leren kinderen lezen, schrijven en rekenen, maar ook samen spelen, dansen, toneelspelen, muziek maken, zingen, handvaardigheid en schilderen. Ze werken in de tuin, spelen veel buiten en vieren feest. Dit alles vanuit het idee dat een kind zich zo evenwichtig kan ontwikkelen tot een zelfstandig, vrijdenkend mens dat optimaal voorbereid de wereld tegemoet kan treden.

Verbondenheid is daarbij een sleutelwoord. Die verbondenheid is niet alleen terug te vinden in ons leerplan, maar voelbaar, zichtbaar en merkbaar in de klassen, het gebouw en het schoolplein. Het gaat om verbondenheid met de eigen bron, de andere leerlingen, met de leerkracht, de IKC-gemeenschap als geheel, de natuur, de wijk, de gehele omgeving, met de wereld.

Voorlopig ontwerp van IKC De Zwaneridder. Dit plan kan nog gewijzigd worden. Het definitieve plan wordt bij de aanvraag omgevingsvergunning ingediend. Door het vieren van jaarfeesten onderstrepen en stimuleren we onze onderlinge verbondenheid. We vieren ze met elkaar, al dan niet buiten in de natuur. Ook onze directe omgeving speelt daarbij een rol, denk aan het feest van Sint Maarten en Palmpasen waarbij kinderen zingend rondgaan in de wijk.

Op dit moment is ons IKC nog gevestigd op twee verschillende locaties in Wageningen. Die situatie is al jaren zo en maakt het voor ons lastig om onze idealen in de praktijk te brengen. Kinderen ervaren soms zelfs dat we twee verschillende organisaties zijn en sommige collega’s komen elkaar maar sporadisch tegen. We kijken als team dan ook erg uit naar de tijd dat we weer samen op één plek kunnen werken en leren, in een mooi, nieuw gebouw in een natuurlijke omgeving.

  Ik heb een vraag
  Meer nieuws