De geschiedenis achter jouw straatnaam in Villapark Facet

18 november '21

De gemeente Wageningen heeft onlangs de adresgegevens voor Villapark Facet bekend gemaakt. Nu is het natuurlijk nog interessanter om te weten waar de straatnaam precies vandaan komt. We vertellen het je graag!

De Krijthehof

De Krijthehof is vernoemd naar Eltien Krijthe (1909-1945) en Neeltje Krijthe (1909-1990). Beide landbouwkundig ingenieur en verzetsvrouw. 

image alt

De tweelingzussen Eltien en Neeltje Krijthe woonden sinds 1927 op de bovenverdieping van de boerderij Wolfswaard. Zij studeerden aan de Landbouwhogeschool en bleven na hun studie in Wageningen om landbouwkundig onderzoek te doen.

Een andere bewoner van de Wolfswaard, Jan van Roekel, werd in de jaren '40 actief in het verzet. Kleine groepen oefenden bij De Wolfswaard met de weinige beschikbare wapens. Er werden verzetsplannen gesmeed, zoals de diefstal van het bevolkingsregister. De zussen Krijthe rolden als vanzelf ook in het verzet. Ze brachten illegale blaadjes rond, haalden geld op en brachten voedselbonnen naar onderduikadressen.

Op 20 mei 1944 werden de joodse onderduikers Theodoor en Marie Stoppelman, broer en zus, door de Duitsers op Wolfswaard gevonden. Enkele andere bewoners konden op tijd ontkomen, maar de Stoppelmannen en de zusjes Krijthe werden gevangen genomen.

Eltien en Neeltje Krijthe werden, na 5 dagen in het Huis van Bewaring in Arnhem, per vrachtauto naar Kamp Vught gebracht. Ze deden daar werkzaamheden voor Philips. Begin september 1944 werden de gevangenen uit Kamp Vught overgebracht naar Kamp Ravensbrück.

Neeltje overleefde in totaal zeven concentratiekampen met als laatste kamp Salzwedel. Na de oorlog keerde ze niet meer terug naar De Wolfswaard, maar ging wonen bij haar ouders en later haar jongere zus in Bennekom. Het landbouwkundig onderzoek aan de Landbouwhogeschool pakte ze weer op.

Eltien Krijthe is op 4 maart 1945 overleden in het concentratiekamp Ravensbrück.

Neeltje en Eltien (postuum) ontvingen op 22 november 1973 de Yad Vashem onderscheiding voor het redden van Joden van deportatie.

Wat wordt jouw nieuwe adres? De adresgegevens zijn bekend
Wonen in Villapark Facet? Bekijk het woningaanbod